30 Kasım 2008 Pazar

Bu haftanın ürünü : Yarma

Kaynatılmış ve kurutulmuş buğdayın dibeklerde dövülerek kabuğunun ayırt edilmesiyle elde edilen bir tahıl çeşididir. Orta ve Doğu Anadolu'nun bir çok yerinde üretilir ve kullanılır. Bu ürünümüz Malatya yöresinden getirtilmektedir. Öncelikle Keşkek ve Aşure yapımında kullanılması yanında etsiz köfteler, etsiz dolmalarda kullanılarak dolgun bir lezzet sağlamaktadır. Kullanılırken ıslatılarak şişirilir ve böylece içindeki besin ve lezzet değerlerinin ortaya çıkması sağlanır. Aşurede kullanılan buğday yerine kullandığınızda aradaki farkı anlayacak ve bir daha Yarma'sız aşure yapmayacaksınız. www.yoresel-urunler.com sitesinde bulabilirsiniz.

Bu haftanın ürünü : Malatya Tarhanası

Malatya'da kışın vazgeçilmez yiyeceklerinden olan tarhana, pek çok yörede hazırlanan un tarhanasından farklı hazırlanır. Bu tarhanada dövme kullanılır. Dövme bol miktarda su ve tuzla iyice haşlanır. Fırından alınan ekmek hamuru maya olarak kullanılır. Ekmek hamuruna bir miktar un ve yoğurt karıştırılarak yoğrulur, mayalandırılır. Pişirilen dövme ılıklaşınca, yoğurt, nane, maya ilâve edilerek iyice karıştırılır. Bez torbaya doldurulur, günde iki üç kez karıştırılarak suyunu iyice salması ve mayalanması sağlanır. Bu işlem 45 gün sürer. Parçalar halinde temiz örtülere yayılarak güneşte kurutulur. Kuruyan tarhana enfes çorbalar yapılması için hazırdır. Topak halindeki tarhana akşamdan suyla ıslatılarak erimesi sağlanır. Bu çorbanın içine çoğunlukla nohut da konur.

18 Kasım 2008 Salı

Bu haftanın ürünü : Aşotu


Doğu Anadolu'nun bazı yemeklerinde vazgeçilmez katkı maddelerinden biridir. Maydanozu'un irisine benzer yaprakları vardır. Ancak kokusu yiyeceklere muhteşem bir rayiha katar. Tazesi kısa süre dayandığından Eylül ayında kavanozlara alınır ve yaklaşık 2 sene tazeliğini koruması sağlanır. Özellikle meneme, sulu tavuk yemekleri, ayran aşı gibi otun kullanılabileceği bir çok yemekte kullanılır. Bazı yörelerd kişniş ve kinzi adıyla da anılır. Evlerde saksılarda yetiştirenlere rastlanmaktadır.